redis
Typ danych listy Redis
Szukaj…
Wprowadzenie
Typ danych Listy w Redis jest uporządkowanym zbiorem elementów, do których odwołuje się klucz Redis. Redis umożliwia dostęp do listy i modyfikowanie jej według operacji indeksu lub operacji push / pop. W Redis dwa końce listy są określane jako lewy i prawy. Lewy odpowiada pierwszemu elementowi lub nagłówkowi listy, a prawy odpowiada ostatniemu elementowi lub ogonowi listy.
Składnia
- Wartość klucza LPUSH [wartość ...]
- Wartość klucza RPUSH [wartość ...]
- Klucz LPOP
- Klucz RPOP
- Klucz LLEN
Uwagi
Więcej informacji na temat typu danych Listy i wszystkich poleceń, które można z nimi używać, można znaleźć w oficjalnej dokumentacji Redis na stronie Redis.io .
Dodawanie elementów do listy
Redis pozwala dodawać elementy po prawej lub lewej stronie listy.
Gdybym pracował z listą, my_list i chciałem dodać 3 do listy, mógłbym to zrobić za pomocą polecenia Redis LPUSH:
LPUSH my_list 3
Gdybym chciał dołączyć 3 do mojej_listy, zamiast tego użyłbym polecenia RPUSH:
RPUSH my_list 3
Zarówno polecenie LPUSH, jak i RPUSH automatycznie utworzy dla ciebie nową listę, jeśli dostarczony klucz nie istnieje. Dwie alternatywne komendy LPUSHX i RPUSHX mogą być używane do działania na klawiszu listy, jeśli już istnieje.
Pobieranie przedmiotów z listy
Redis udostępnia polecenia LPOP i RPOP jako odpowiednik poleceń LPUSH i RPUSH do pobierania elementów danych.
Jeśli pracowałem z listą moja_lista, która zawierała już kilka elementów danych, mogę uzyskać pierwszy element z listy za pomocą polecenia LPOP:
LPOP my_list
Wynik tego polecenia zwróci wartość pierwszego elementu z listy i usunie go z mojej_listy. Na przykład, jeśli miałbym listę [1, 3, 2, 4] i zastosowałem do niej LPOP, miałbym później listę [3, 2, 4] w pamięci.
Podobnie mogę usunąć z końca listy za pomocą RPOP:
RPOP my_list
zwróci wartość ostatniego elementu z listy, a następnie usunie ją z mojej_listy. Korzystając z naszego przykładu [1, 2, 3, 4] po wywołaniu RPOP na tej liście, listą w pamięci będzie [1, 2, 3].
Rozmiar listy
Rozmiar listy Redis można zmniejszyć za pomocą polecenia LLEN. Jeśli mam listę czterech elementów zapisaną pod kluczem moja_lista, mogę uzyskać rozmiar za pomocą:
LLEN my_list
który zwróci 4.
Jeśli użytkownik określi klucz, który nie istnieje dla LLEN, zwróci zero, ale jeśli użyty zostanie klucz wskazujący element innego typu danych, zostanie zwrócony błąd.